April 24, 2024

УСІМ | UWIN

Українська світова інформаційна мережа | Ukrainian Worldwide Information Network

ЯК СТАВЛЯТЬСЯ ДО НАУКИ В УКРАЇНІ

1 min read

Я довго відмовчувався, але тепер напишу, бо наболіло. З боку уряду іде вкрай нерозумний тиск щодо зниження зарплат науковцям та викладачам. Дивіться, з одного боку такі активні науковці, як я, віком до 60 років заблоковані, бо не можемо виїхати за межі України і перекласти на інші держави витрати на своє утримання. З іншого боку, наче є бронь для науковців від призову, хоча я і не знаю, що буде, коли наша зарплатня знизиться нижче порогу в 0.75 ставки, бо немає розуміння, як саме читати закон де цей поріг для броні прописаний.

Що далі може бути. Як приклад розповім, що і раніше багато
молодих науковців багато часу витрачали на перевірку контрольних робіт студентів із західних вишів і цим заробляли більше, ніж їх зарплатня. Тоді доведеться і таким як я подумати про такі опції.

У минулому семестрі я викладав, керував дипломною роботою студента, в нас щойно прийняли статтю в провідному американському журналі, яку ми відправили туди вже після початку війни. Але зараз пішов цей тиск щодо зниження зарплатні, яка і так ефективно зменшується, бо ціни ростуть, а гривня падає. У минулому семестрі я викладав і у КНУ, але вже прийшла інформація, що оскільки грошей немає, то від всіх сумісників КНУ відмовляється.

Нагадаю також, що Національний фонд досліджень цього року призупинив фінансування проєктів. Одночасно читаємо новини, що самі депутати не забули вже підвищити собі зарплатню.

Для порівняння, ось свіжі новини з рашки: “Путин увеличил размер стипендий для ученых и конструкторов в оборонной отрасли до 800 тысяч рублей”. Звісно, нормальна людина не може їм заздрити, бо одночасно ми бачимо і новини як вмираючого від раку науковця в рашці забирають з лікарні в СІЗО, і він там і вмирає. Але чому і такі хворі люди, як путін, мають розуміння для чого потрібна наука, а наш уряд та депутати так і не зрозуміли цього?

Сергій Шарапов

До теми:

ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ЕЛІТА УКРАЇНИ ЯК ПРОБЛЕМА – УСІМ | UWIN


Нехай нас почує світ!

Чи ви додали свій підпис до Звернення?

ЗВЕРНЕННЯ ПРЕДСТАВНИКІВ СВІТОВОГО УКРАЇНСТВА Й НАРОДІВ, ЯКІ ПІДТРИМУЮТЬ УКРАЇНУ Й УКРАЇНЦІВ У ЇХНІЙ СПРАВЕДЛИВІЙ ВІЙНІ ПРОТИ РОСІЙСЬКОГО АҐРЕСОРА

Додайте свій підпис зараз!

Щоб додати ваш підпис, вишліть на ел. пошту ukrainainternational@gmail.com свої ім‘я та прізвище, вкажіть рід занять і посаду, а також місто, штат (регіон) і країну свого проживання.

ЩО ТРЕБА ЗРОБИТИ ПІСЛЯ ПІДПИСАННЯ ЗВЕРНЕННЯ

На відміну від зарубіжних учених і професорів, українські інтелектуали не додають свої підписи до Звернення. Це — свідчення їхньої соціальної пасивності.

Leave a Reply

© 2017 - 2021 Ukraina, Inc. All Rights Reserved. No part of this site can be used without a hyperlink to a particular publication.  Newsphere by AF themes.

Discover more from УСІМ | UWIN

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading