April 25, 2024

УСІМ | UWIN

Українська світова інформаційна мережа | Ukrainian Worldwide Information Network

Візит Зеленського в США: чому Білий дім переніс зустріч та чим вона обернеться для України

1 min read

Усе, що можна отримати одразу після зустрічі – розуміння наскільки Байден зацікавлений в розширенні співпраці з Україною

Дату візиту Президента України Володимира Зеленського до США в Адміністрації Білого дому обрали не випадково, а для того, щоб не створювати додаткові лінії напруги, зокрема, у питанні щодо протидії “Північному потоку-2”.  На цих словах наполягає колишній міністр закордонних справ України (2003-2005 рр.) та (2010-2012 рр.) Костянтин Грищенко.

Про це він розповів в ефірі телеканалу LIVE.

Відомо, що на час зустрічі Конгрес США перебуватиме на канікулах, які триватимуть з 7 серпня по 20 вересня, що ускладнює планування зустрічей з конгресменами та сенаторами.

“У даному випадку мотивація Адміністрації Президента полягала у тому, щоб не створювати додаткові лінії напруги, зокрема, у питанні щодо протидії “Північному потоку-2″. Тут позиція Адміністрації, Конгресу, обох партій не збігається. Саме для цього і була обрана дата початку. Якщо згадувати про Ізраїль, Нетаньяху намагався це робити і в нього в кінцевому рахунку не вийшло з Адміністрацією Обами взагалі ніякого порозуміння. А без проактивної позиції виконавчої влади мало що можна досягти,” –розповів Грищенко. 

За його словами, хоча Конгрес є дуже важливим чинником, варто зберігати двопартійну підтримку опозиції України з багатьох питань, але на думку ексміністра, треба всетаки шукати інші способи і можливості.

Чи принесли Україні попередні зустрічі президентів успіх?

Візит Ющенка, якого приймали з оваціями, зі вставанням і перериванням його слів оплесками, за словами Грищенка, приніс усім розчарування. Адже на момент завершення візиту здавалося, що це був успіх, а вже через півроку всі забули і навіть не хотіли згадувати про цей візит.

“Кожного разу треба думати не тільки про те, яке враження буде безпосередньо одразу після візиту і його завершення, а що він дасть на перспективу. Чи він стане підґрунтям для того, щоб розвивалися на різних рівнях відносини”, – розповів ексміністр.

Він додав, що робити висновки про візит Зеленського зарано, оскільки про повну картину того, що відбувається, стане зрозуміло через три, чотири або навіть шість місяців.

“Це якраз той час, коли буде видно, наскільки активно і ефективно будуть здійснюватися контакти, наскільки розшириться взаємодія. Це не обов’язково вимірювати в обсягах матеріальної допомоги, але такі фактори, як відновлення нашої взаємодії, програм допомоги з боку МВФ, які дослухаються до США. Також розширення військово-технічної співпраці, політична підтримка – все це ті речі, які можна очікувати у разі, якщо візит буде дійсно ефективним”, – додав Грищенко.

Прогноз щодо результатів візиту Зеленського у США

“Я вважаю, що формальні результати вже викладені на папір і нічого більшого ми не отримаємо. Що можна вже протягом найближчих днів у ході особистої зустрічі отримати – це розуміння того, наскільки Байден зацікавлений в розширенні співпраці з Україною, надати більше імпульсу для того, щоб зачепити і самого президента і його команду на необхідності всебічної підтримки України”, – підсумував Грищенко.

Leave a Reply

© 2017 - 2021 Ukraina, Inc. All Rights Reserved. No part of this site can be used without a hyperlink to a particular publication.  Newsphere by AF themes.

Discover more from УСІМ | UWIN

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading