April 26, 2024

УСІМ | UWIN

Українська світова інформаційна мережа | Ukrainian Worldwide Information Network

ПАВЛОВІ СКОРОПАДСЬКОМУ — 150​

1 min read

Мережева сторінка «Другий гетьманат» нагадує

Готуючись до 150-річчя від дня народження ЯВПГетьмана Павла Скоропадського, яке будемо святкуватимемо 16 травня, уважно читаємо його спомини. У своїх споминах він писав:

«Памятайте, що коли-б не було мого виступу, Німці, кілька тижнів пізніше, завели-б на Україні звичайне генерал-губернаторство. Воно було-б оперте на загальних основах окупації і нічого спільного з Українством воно, розуміється, не мало-б. Тим самим не було-б української держави, яка реально появилась на світовій арені хоч в цьому короткому періоді Гетьманства. А це значить, що ідея української державности в очах чужих і своїх здавалась би й досі нездійсненою утопією. Від часів Гетьманства 1918 р. державність українська стала фактом, з яким світ вже рахувався і буде рахуватись» (Павло Скоропадський. Спомини: кінець 1917 – грудень 1918 року. – К.: Темпора, 2019. – С.100-101)

Ми також нагадаємо про те, що ювілей дає добру нагоду розібратися в суті і самого Павла Скоропадського, і його «другого гетьманату». На жаль, ми надто переоцінюємо заслуги Скоропадського і бачимо в ньому того, ким насправді він не був.

Більше тут:

ПАВЛО СКОРОПАДСЬКИЙ ТА ІДЕЯ ВІДРОДЖЕННЯ ГЕТЬМАНАТУ – Др. Володимир Іваненко

ДО СТОРІЧЧЯ ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ АКАДЕМІЇ НАУК – Др. Володимир Іваненко

ДО ПИТАННЯ ПРО ІСТОРИЧНУ ТРАДИЦІЮ ДЕРЖАВОТВОРЕННЯ В УКРАЇНІ – Др. Володимир Іваненко

АКТУАЛІЗАЦІЯ ІДЕЇ ВІДНОВЛЕННЯ В УКРАЇНІ МОНАРХІЇ. З ЯКОГО ДИВА? – Др. Володимир Іваненко

Leave a Reply

© 2017 - 2021 Ukraina, Inc. All Rights Reserved. No part of this site can be used without a hyperlink to a particular publication.  Newsphere by AF themes.

Discover more from УСІМ | UWIN

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading