April 24, 2024

УСІМ | UWIN

Українська світова інформаційна мережа | Ukrainian Worldwide Information Network

НОВИНИ — НЕ ТІЛЬКИ ФАКТИ, АЛЕ Й ЕМОЦІЇ

1 min read

Новини – це той жанр, в якому неможливо роздивитись головне, хоч би як кожний не вважав себе на це здатним. В старовину були літописи. Карл Великий прожив велике життя, про нього написано триста поем, і то я тільки кажу про анонімні, і половина стали піснями. Однак якщо взяти те єдине, що про нього повідоміли усі європейські хроністи – від греків до ірландців, від італійців до данців, – це те, що халіф прислав йому слона, і як той слон ходив по вулицях і всі його бачили. Прикметно, що в арабських літописах про це ні слова: тому що для них слон не є сенсація.

Власне, літописи слід сприймати саме так: заморожені у часі новини. Якщо хочете, то навіть заголовки новин, адже як правило вони короткі. Я вважаю дрімучим насліддям історіографії ХІХ століття “критику тексту” літопису на предмет його достовірності, міфічності та редагування зі зловмисною метою. Останнє це взагалі “теорія змови” в чистому вигляді, навіть гірша за звичайну конспирологію. Проте критику літописного матеріалу на основі тих знань, того досвіду, який ми отримали в електронну епоху з “інформаційним смерчем”, я вважаю дуже перспективним напрямком.

Це ж стосується і “темних місць”. Наведу простий приклад. Коли ви бачите на паркані сакраментальне слово xyi, то для вас воно практично не несе ніякої інформації. Але для того хто писав, – несе ще й як. Автор надпису переживав цілу бурю відчуттів, коли царапав ці літери на паркані, часто в незручній позі, ламаючи цвяха, ранячись ним або занозами на пальці. Для нього було важливо це написати. Але передати вам ту гаму відчуттів він не спромігся, хоч підсвідомо мав таку мету. Тому xyi на паркані – це нерозпечатана інформація.

Те ж буває в літопису. Коли хитрий дячок дописує поруч з офіційними новинами, що в тому році він вперше побачив віслюка, ми ще розуміємо, як йому це було важливо, хоча і не розуміємо чому. А коли він пише “того року померла Малфрид”, то мабуть все, що нам залишається, – це на хвилинку закрити очі і спробувати відчути: що скаже серце? це написано з боллю чи радістю? але явно не байдужістю.

Інформація несе нам не тільки факти, але емоції. Це те, що ми мали б вже зрозуміти, просто читаючи новини.

Алі Татар-заде

Leave a Reply

© 2017 - 2021 Ukraina, Inc. All Rights Reserved. No part of this site can be used without a hyperlink to a particular publication.  Newsphere by AF themes.

Discover more from УСІМ | UWIN

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading