April 24, 2024

УСІМ | UWIN

Українська світова інформаційна мережа | Ukrainian Worldwide Information Network

ЛІБЕРАЛЬНИЙ ПОГЛЯД НА ВИКЛАДАННЯ ІСТОРІЇ В УКРАЇНСЬКІЙ ШКОЛІ

1 min read

Погодьтеся, на уроках історії важливо говорити дітям правду! Але й вона, як уважає розробниця нової методології викладання історії у школі Наталія Яковенко – історикиня-лібералка, професорка НаУКМА, у кожного своя…

Ця вчена запропонувала з одного боку сторінки шкільного підручника подавати лише голі історичні факти, а з другого – ставлення до відповідних подій їхніх учасників з протилежних боків. Так, наприклад, при висвітленні визвольних змагань ОУН-УПА до фактів тепер у підручнику надані листи додому енкеведиста та упівця.

Дитина ж, прочитавши ці листи, сама має зрозуміє, на чиєму боці була історична правда. Це, на думку професорки Яковенко, буде розвивати в неї критичне мислення, яке не дозволить тій дитині в майбутньому продати свій голос на виборах за гречку. Тому українським школярам підручник історії пропонує два ідеологічно протилежних погляди на одну й ту саму подію.

Цікаво, чи така сама методика викладання історичних дисциплін у школах, наприклад, Німеччини, Польщі, Угорщини, Литви?

Ірина Магрицька

Leave a Reply

© 2017 - 2021 Ukraina, Inc. All Rights Reserved. No part of this site can be used without a hyperlink to a particular publication.  Newsphere by AF themes.

Discover more from УСІМ | UWIN

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading