April 19, 2024

УСІМ | UWIN

Українська світова інформаційна мережа | Ukrainian Worldwide Information Network

ПРО СТВОРЕННЯ УКРАЇНСЬКИХ ОФІСІВ СВІТОВИХ СОЦМЕРЕЖ

1 min read

У соцмережах активно поширюють звернення до президента України із закликом ініціювати створення офісів соціальних мереж в Україні.

Президенту України
Копія : Прем’єр-міністру України
Міністру цифрової трансформації України

Шановний пане Президенте,
Активна громадськість звертається до Вас щодо питання створення загрози національній безпеці України через відсутність українських офісів соціальних мереж YouTube, Facebook, Instagram та впливу, який чинять російські адміністративні офіси зазначених компаній на контент соціальних мереж для українських користувачів.

Сучасна російсько-українська війна відбувається не лише на окупованій частині Донбасу, вона має також свій фронт в гібридному протистоянні. РФ вкладаючи великі ресурси і прагне впливати і на роботу офісів великих компаній, як то Facebook, YouTube тощо, на своїй території. При цьому, московські офіси компаній намагаються просувати проросійські наративи через дані соціальні мережі. На перших шпальтах за замовчуванням пропонується контент з Російської Федерації, зазначені соціальні мережі, блокуючі проукраїнські наративи, просувають проросійські.

Наприклад, редакторськими добірками YouTube Music для українських користувачів керують з московського офісу. Російські співробітники вибирають російський контент, що впливає на зміст добірок для українців. Відомі випадки, коли цілі українські канали в YouTube закривалися через звернення російських держорганів (Роскомнадзор) до російського офісу YouTube. Таке може статись з будь-яким українським каналом, поки вони в юрисдикції російського офісу YouTube. Така ситуація неприпустима, враховуючи, що Росія є країною-агресором.

В першу чергу, це небезпечно для українських дітей та підлітків, котрі є основними користувачами соцмереж, і не мають сформованого критичного мислення. І це є бомбою уповільненої дії, котра може несподівано спрацювати за 5-10 років, і зашкодить нашій державі.

Також вагомою проблемою є те, що в частині законодавства не виконується Закон України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” (стаття 32), зокрема, щодо мови реклами в зазначених соціальних мережах на території України.
Україна, маючи амбіції стати регіональним лідером в Європі, має демонструвати ефективну боротьбу з дезінформацією, і роль зазначених компаній є вкрай важливою в цій боротьбі, що і треба донести до їх керівництва.

Треба об’єднати зусилля держави та громадських активістів задля створення свого незалежного українського адміністративного офісу соціальних мереж YouTube та Facebook.

Ми просимо Президента України звернутись до вищевказаних компаній щодо відкриття офісів на території України та широко інформувати громадськість щодо зазначеної проблеми. Це дасть змогу модерувати інформаційний простір не шкодячи Україні, зменшить вплив РФ, а також буде сприяти розвитку українських креативних індустрій.

Дуже розраховуємо, що це питання буде порушено під час засідань Комісії стратегічного партнерства Україна-США.

Звернення підписали;

Мережа захисту національних інтересів АНТС — Ганна Гопко, Люсьєна Шум
Рух “Простір свободи” — Тарас Шамайда
Центр громадянських свобод – Олександра Матвійчук
Центр глобалістики “Стратегія XXI” — Михайло Гончар
Агенція європейського співробітництва — Оксана Юринець

Leave a Reply

© 2017 - 2021 Ukraina, Inc. All Rights Reserved. No part of this site can be used without a hyperlink to a particular publication.  Newsphere by AF themes.

Discover more from УСІМ | UWIN

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading